Roelof Bijl wordt geboren op 8-5-1802 te Amsterdam en gedoopt op 23-5-1802 in de Nieuwe Hervormde Kerk aldaar. Zijn doopgetuigen zijn Roelof Bijl (geboren in 1768, broer van zijn vader) en zijn echtgenote Everdina Pot (geboren in 1764).
Roelof Bijl heeft aan de Nationale Militie voldaan, maar ook wordt hij wegens lichaamsgebreke, één jaar vrijgesteld van militaire dienst. Hij heeft lotnummer: 3178.5. en is geregistreerd onder nummer 1725. Zijn signalement luidt: 1el, 6pm, 3dm, 4 st, gezicht ovaal, ogen blauw, haar bruin.
Op 16-10-1823 gaat Roelof Bijl met attestatie, getekend door Mr J. Wijs namens de Gemeenteraad van Amsterdam, naar Scheveningen alwaar hij ondermeester op de Stadsschool wordt. Hij gaat wonen in wijk G no 320. Deze "wijk" ligt ten zuiden van de Weigat.
Op 14-9-1825 huwt Roelof Bijl (zijn beroep is dan onderwijzer) op 23 jarige leeftijd des namiddags om één uur te 's-Gravenhage (wonend te Scheveningen) met de, negen jaar oudere, 32 jarige Hendrina Adriana van Duijvenbode, wonend in de Keizerstraat nr 320 te Scheveningen. Huwelijksgetuigen zijn: de 70 jarige Klaas de Jong, de 72 jarige Phillipus Bal (klapmaker), de 62 jarige Jan de Kraa en de 66 jarige Minnekus de Ruiter. Alle getuigen wonen te Scheveningen.
Het in 1819 geboren kind: Jan Ruth Nicolaas Josephus van Duijvenbode, wordt bij het huwelijk gewettigd, draagt dan de naam Bijl en verklaard wordt tevens dat het kind van hen is. (zie verder 8.8.1.).
Voor het huwelijk wordt toestemming gegeven door zijn ouders en zijn schoonmoeder (bron: huwelijksbijlage 's-Gravenhage). Deze toestemming wordt gegeven bij Huijbert van Varick, openbaar notaris van Amsterdam, in tegenwoordigheid van vier getuigen t.w. zijn vader Claas Bijl, wonend op de Prinsengracht 872 bij de Utrechtsestraat en zijn moeder Wilhelmina Teijsen (zij verklaart alles niet goed te kunnen verstaan en haar naam niet te kunnen schrijven), Gerardus Leuring aanspreker, wonend op de Prinsengracht 871 bij de Utrechtsestraat (deze getuigt diverse keren bij gebeurtenissen in de familie Bijl) en Hugo de Clerq beleenbankhouder, wonend op de Prinsengracht over het Amstelveld 869 te Amsterdam.
Ook de moeder van Hendrina Adriana van Duijvenbode geeft toestemming voor het huwelijk (bron: huwelijksbijlage 's-Gravenhage). Deze toestemming wordt gegeven bij Jacobus Johannes Verwoerd, openbaar notaris van het Hoog Gerechtshof te 's-Gravenhage in bijzijn van de volgende getuigen: Johanna Hendrina Betting, weduwe van Jacob van Duijvenbode, wonend in de Keizerstraat nr 320 te Scheveningen, Reinier Jansen en Theodorus Rutgerman
Hendrina Adriana van Duijvenbode wordt geboren op 31-3-1793 te Scheveningen en is een dochter van Jacob van Duijvenbode, gedoopt op 28-3-1756 te Scheveningen. Gehuwd op 24 september 1786 te Scheveningen. Overleden op 24-11-1823 te 's-Gravenhage. De moeder van Hendrina Adriana is Johanna Hendrina Betting, geboren in 1752 te Scheveningen, overleden op 10 december 1833 te Scheveningen.
De grootvader van Hendrina Adriana van Duijvenbode is Gijsbert Maartens van Duijvenbode, gedoopt te Katwijk op 24-5-1716, begraven te Scheveningen (in de kerk) op 8-6-1786 ("'t vuur in de beenen"), hij huwt te Scheveningen op 19-5-1737 met IJda van Hulsentop, gedoopt te Scheveningen op 10-9-1713, overleden aldaar op 29-9-1757 (in het kraambed). Gijsbert Maartens van Duijvenbode huwt voor de 2e keer met Willemina Hemmes. Hij was te Scheveningen o.a. gerechtsbode, gaarder van 's Lands Onbeschreven Middelen (soort B.T.W.), bedienaar der begrafenis, naschrijver op de visafslag, broodweger en knecht van het Gilde van St. Adrianus (als zodanig vermeld op een zilveren beker in het Gemeente Museum te Den Haag).
Het echtpaar krijgt vijf kinderen:
8.8.1. Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl 29-1-1819 - 5-12-1883
8.8.2. Jacoba Wilhelmina Johanna Bijl 20-4-1826 - 4-1-1883
8.8.3. Maria Klazina Bijl 9-12-1827 - 18-12-1868
8.8.4. Wilhelmina Hendrina Bijl 31-7-1829 - 27-12-1860
Vader Roelof Bijl overlijdt al jong n.l. op 30 jarige leeftijd en wel op 10-1-1832 om vijf uur in de ochtend in wijk G 320 te Scheveningen. Zijn overlijden wordt aangegeven door de 48 jarige vader in het Weeshuis Pieter Burgwal, de 31 jarige heelmeester Johannes Christoffel Bausch; beiden wonen te Scheveningen.8.8.5. Johanna Hendrina Elisabeth Bijl 18-10-1830 - 19-8-1833
Johanna Hendrina Elisabeth Bijl wordt geboren op 18-10-1830 des s'avonds ten half tien te Scheveningen. Haar doopgetuigen zijn: haar vader Roelof Bijl, de 25 jarige Robbert van Buenen (net als haar vader is zijn beroep onderwijzer) en haar 34 jarige oom Gijsbert van Duijvenbode. Beide getuigen wonen te Scheveningen.
Geboorteacte Johanna Hendrina Elisabeth Bijl
Johanna Hendrina Elisabeth Bijl overlijdt op tweejarige leeftijd op 19-8-1833 ten zeven ure in Wijk G 320 te 's-Gravenhage en wordt aangegeven door haar 32 jarige oom Gijsbert van Duijvenbode en door de 33 jarige Cornelis Keus van beroep visverkoper. Beiden wonend te Scheveningen.
Hendrina Adriana van Duijvenbode wordt een stukje ouder, zij overlijdt op 29-5-1855 te Scheveningen des s'morgens ten vijf ure en is dan 62 jaar oud. Haar overlijden wordt aangegeven door de 49 jarige bode Jacobus de Vriend en door de 47 jarige schoenmaker Johannes Pijpers; beiden wonen te Scheveningen. Haar naam en bijbehorende titel/functie geeft Hendrina Adriana van Duijvenbode over aan haar enige zoon Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl. Die draagt hem verder niet, totdat de kleinzoon van haar zoon de naam weer in ere herstelt (zie daarvoor verder 8.8.1.1.1.).
Er is één mannelijke nakomeling van Roelof Bijl en Hendrina Adriana van Duijvenbode (stamnummer 8.8.).
Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl wordt geboren op 29-1-1819 des s'middags ten vier ure te Scheveningen. Zijn geboorte wordt aangegeven door zijn grootvader Jacob van Duijvenbode die bij de geboorte tegenwoordig is geweest. De getuigen zijn Sier van de Pol en Leendert de Mos, beiden vissers van beroep en wonend te Scheveningen. Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl wordt zes jaar voor het huwelijk van zijn ouders geboren als een van Duijvenbode. Of hij een kind van Roelof Bijl is, is niet geheel zeker. Zo ja, dan zouden zijn ouders (Roelof Bijl en Hendrina Adriana van Duijvenbode) op 17 en 26 jarige leeftijd een kind hebben gekregen. Wel is dit kind bij het huwelijk erkend als het hunne. In de huwelijksakte van Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl staat vermeld dat hij een wettige zoon is van Roelof Bijl.
Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl is van jaar tot jaar vrijgesteld van militaire dienst omdat hij zeeman is en zeevarend is in het buitenland (hij heeft lotnummer: 16, geregistreerd nr 4661. Bron: huwelijksbijlage).
Het beroep van Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl is in 1846 kapitein der Koopvaardij (hij is dan pas 26 jaar), net als zijn zwager Dirk Cornelis Rietbergen.
Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl gaat eind 1850 als kapitein varen op het schip "De Rijkswijk".
Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl is van 1857 tot 1862 gezagvoerder op het Nederlandse Stoomschip Bordeaux.
Het Leidsch Dagblad van 26-4-1861 meldt: met het stoomschip Bordeaux is kapitein Bijl dinsdag te Rotterdam aangekomen met vier fransche visschers, die door genoemde kapitein, die op vrijdagavond, op ongeveer 14 Eng. mijlen van het eiland Quessant, in een open bootje zijn ontdekt en na veel krachtinspanning van een wisse dood gered werden. Deze ongelukkigen, welke door een plotseling opkomende storm waren afgedreven, hadden reeds den geheele dag hun krachten uitgeput, om de kust weder te bereiken, totdat eindelijk door het breken van der riemen bijna alle hoop voor hen vervlogen was en zij, geheel afgemat, zonder water of proviand niets dan de dood voor oogen hadden toen genoemde kapitein het vaartuigje ontdekte en, niettegenstaande de hooge zee, en het stormweder, met groote moeite erin slaagde hen aan boord te krijgen. Na aankomst te Rotterdam werd door de Reederij onmiddelijk per telegraaf aan de betrekkingen dezer ongelukkigen berigt gegeven van hun redding en zijn zij verder door den Franschen consul verzorgd en via Havre teruggezonden.
Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl legt i.v.m. zijn eervolle aftreding in 1862 als gezagvoerder van het schip de Bordeaux zijn functie neer. In verband hiermede verschijnt er op 1-1-1862 een advertentie en een welgemeende dankbetuiging namens de gezamenlijke Equipage voor de goede behandeling die zij gedurende vijf jaren van hun ED (zo noemde zij hem) mochten ontvangen. Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl was lid van het zeemanscollege: Maatschappij "Tot Nut der Zeevaart" Rotterdam en had als kapiteinsvlag nummer 15 (zijn vlag is groen, wit en groen, met de letter R voor het Nummer in het wit). Een kapitein die zich aanmelde bij het zeemanscollege werd voorgedragen bij het bestuur door de reder die hem als kapitein had aangenomen, of door een lidzijnde kapitein, om toe gelaten te worden. Na goedkeuring kreeg de kapitein een nummer toegewezen en een kapiteinsvlag met daarin een letter en een nummer. De naam van de kapitein en zijn nummer, schip en rederij werd bekend gemaakt in de boekjes van alle zeemanscolleges in Nederland. Iedere kapitein had dit boekje aan boord bij zich. Hierdoor wist men welke kapitein met welk schip men onderweg gezien had. Bij het uit- en invaren van een haven werd er met de kapiteinsvlag gegroet. Ook bij het op zicht passeren van schepen op zee werd de vlag gehesen onder de Nederlandse driekleur en daarna weer binnengehaald. Het voorschrift was om bij vertrek en aankomst bij de haven 21 saluutschoten af te vuren en te groeten met de kapiteinsvlag. Bij overlijden van een van de bemanningsleden hing de Nederlandse vlag halfstok en werden er zeven treurschoten afgevuurd.
Hier houden de berichtgevingen over zijn kapiteinschap op. In het Leidsch Dagblad van 6-12-1861 staat het volgde: Door Z.E. de Minister van Binnenlandsche zaken is benoemd tot havenmeester van het Noord-Hollandsch kanaal, standplaats Alkmaar, de heer Bijl, gezagvoerder van het stoomschip dienstdoende van Rotterdam naar Bordeaux vice verca.
Hij houdt Alkmaar voor gezien en vertrekt als havenmeester naar Rotterdam.
In de Dordrechtse Courant van 2-10-1866 verschijnt het volgende artikel:
Bij Koninklijk Besluit heeft Z.M. benoemd tot havenmeester langs het Groot Noordhollandsch kanaal en zijne havens J.R.N.J. Bijl te Alkmaar.
Op zaterdag 31-12-1867 des namiddags is de havenmeester Britt van Rije te Rotterdam door 't omslaan van een bootje, waarin hij zich bevond, verdronken. Kapitein Britt was de laatste van zes broeders waarvan vijf in het water de dood vonden, een voor enige jaren aldaar. De thans verdronkene was zelf sedert den dood zijner broeders zoo bevreesd voor hetzelfde lot, dat hij niet meer ter zee wilde varen en zelfs zijne betrekking als kommandant van de havensleepboot had opgegeven (bron Leidsch Dagblad d.d. 23-12-1867). Door dit trieste voorval volgt Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl deze havenmeester op.
Van 1868 tot 1883 is Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl Havenmeester van Rotterdam en het gezin gaat dan ook in Rotterdam wonen.
In de Dordrechtsche Courant van 7-12-1868 verschijnt het volgende artikel:
Bij beschikking van den Minister van Binnenlandsche Zaken is, ter handhaving van de politie langs de geheele uitgestrektheid van het Noordhollanndsch Kanaal, van de Willemsluis af tot aan de Koopvaardersluis te Nieuwe Diep, tot havenmeester benoemd de heer J.R.N.J. Bijl te Rotterdam.
Op 4-12-1869 's nachts circa drie uren breekt er brand uit in het Bremer barkschip "de "Theone", kapitein Helmers, inhoudende 215 vaatjes petroleum en liggende in het dok bij de petroleum bergplaatsen te Fijenoord. In den aanvang had de brand een grootsch maar niettemin gevaarlijk voorkomen. Met de opkomst van den vloed wist men het schip van de belendende pakuizen en schepen te verwijderen zoodat de brand zich alleen tot genoemd schip bleef bepalen. Hedenmiddag te halfdrie duurde de brand nog voort en is het schip tot aan de waterlijn reeds vernietigd. De brand is ontstaan in den hut van de stuurman waar men zoo het schijnt de kachel te hard gestookt had. De zwagers J.R.N.J. Bijl en D.C. Rietbergen hebben hierbij heldhaftig opgetreden. Hierover verschijnt in het Leidsch Dagblad van 5-2-1870 het volgende artikel: Rotterdam, 31 December. Aan de heren J.R.N.J. Bijl, havenmeester, en D.C. Rietbergen, directeur van het Zeemanshuis alhier (eigen noot: dit zijn zwagers), is voor hun ijver, beleid, kennis en vastberadenheid, ter gelegenheid van de brand van het clipperschip "Theone" lossende aan de petroleum-magazijnen op Fijenoord, betoond door de heeren de Monchy en Van Rossum, aan elke een zilveren inktkoker vereert.
Op 28-12-1848 gaan Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl en de 26 jarige Guurtje Varkevisser te Scheveningen in ondertrouw.
Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl huwt op 29 jarige leeftijd (zijn beroep is dan Kapitein der Koopvaardij) op 10-1-1849 te Scheveningen met de 27 jarige Guurtje Varkevisser. Huwelijksgetuigen zijn: de 25 jarige Cornelis van de Zwam, de 23 jarige Nicolaas van de Zwam, de 26 jarige Huibert Vrolijk, de 25 jarige Tinnekoper Pieter Vrolijk; de laatste getuige woont te 's-Gravenhage, de anderen te Scheveningen. De moeder van de bruidegom: Hendrina Adriana van Duijvenbode, de vader van de bruid: Frank Varkevisser (van beroep Reder/Reeder) zijn bij het huwelijk aanwezig.
Guurtje Varkevisser wordt geboren op 21-11-1821 te Scheveningen en is een dochter van Frank Varkevisser, geboren op 26-3-1797 te Scheveningen, gehuwd op 5 april 1820 te 's-Gravenhage, overleden op 23-2-1863 te Scheveningen (van beroep re(e)der, koopman/viskoper) en Dirkje Groen, geboren op 1-2-1799 te Scheveningen, overleden op 14-6-1857 te Scheveningen.
Ze krijgen in totaal 10 kinderen die op verschillende plaatsen worden geboren:
8.8.1.1. Jan Rudolph Bijl 1-12-1849 - 6-9-1911
8.8.1.2. Doodgeboren zoon op 30-3-1851 te Scheveningen
8.8.1.3. Diderika Francisca Bijl 9-8-1853 - 5-7-1935
8.8.1.4. Hendrina Adriana Marianna Bijl 12-2-1856 - 13-2-1913
8.8.1.5. Guretta (Guurretta) Josephine Bijl 31-8-1857 - 24-6-1936
8.8.1.6. Dirk Frank Bijl 6-12-1858 - 12-7-1859
Dirk Frank wordt geboren op 6-12-1858 te Scheveningen. Zijn geboorte wordt aangegeven door de 61 jarige ambtenaar Theunis de Jager. Getuige hierbij is de 70 jarige Maarten van Duijvenbode, wonend te Scheveningen. Dirk Frank Bijl overlijdt op 12-7-1859 te Rotterdam.
8.8.1.7. Hendrina Johanna Bijl 7-6-1860 - 5-7-1860
Hendrina Johanna wordt geboren op 7-6-1860 te Rotterdam. Zij overlijdt op 5-7-1860 te Rotterdam.
8.8.1.8. Dochter 23-9-1863 - 23-9-1863
![]()
Advertenties van de geboorte en overlijden van een dochter van Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl
8.8.1.9. Frank Dirk Hendrik Bijl (van Duijvenbode) 5-2-1865 - 2-1-1928
8.8.1.10. Wilhelmina Jacoba Maria Bijl 11-3-1866 - 26-6-1867
Wilhelmina Jacoba Maria wordt geboren te Alkmaar op 11-3-1866. Zij overlijdt op 26-6-1867 te Alkmaar.
Op 10-1-1874 bereiken Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl en Guurtje Varkevisser hun zilveren huwelijksgeluk en vindt er te Scheveningen een receptie plaats.
Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl woont in 1862 met zijn gezin in de Scheepstimmerlaan 17 te Rotterdam. Kennelijk heeft Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl met zijn gezin tussen 1863 en 1867 ook in Alkmaar gewoond, want daar worden een aantal kinderen geboren en overlijden daar ook.
Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl overlijdt op 5-12-1883 te Rotterdam op 64 jarige leeftijd. Op zijn overlijdensdatum wordt ook zijn "havenmeesterpensioen" stopgezet (pensioenregister overheid).
In de Nieuwe Gorinchemsche Courant van 9-12-1883 verschijnt het volgende over zijn overlijden: de heer J.R.N.J. Bijl, havenmeester van Rotterdam, is woensdag overleden. Vroeger was hij havenmeester van het Noord-Hollands kanaal en onderscheidde zich ook in die betrekking door bekwaamheid, ijver en humaniteit.
B & W van Rotterdam besluiten op 14-2-1941 een straat naar Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl te vernoemen n.l. De Bijlstraat. In het Rotterdamsch Nieuwsblad van 20-2-1941 verschijnt onderstaand artikel hierover.
Zijn weduwe Guurtje Varkevisser woont achtereenvolgens te Rotterdam: in 1884 op de Leuvenhaven 245. In 1888 op de Leuvenhaven 90. In juni 180?? wordt door Guurtje Varkevisser, weduwe van Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode, te Rotterdam t.b.v. Petrus Cornelis Romijn te 's-Gravenhage, verzocht tot gedeeltelijke doorhaling ener hypothecaire inschrijving.
Guurtje Varkensvisser overlijdt, 82 jaar oud, op 17-6-1904 des voormiddags ten een ure op de Leuvenhaven 90 te Rotterdam.
Het 1ste kind van Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl en Guurtje Varkevisser (stamnummer 8.8.1.) wordt behandeld.
Jan Rudolph Bijl wordt geboren op 5-12-1849 des s'morgens ten twee ure (geboorte is ingeschreven te 's-Gravenhage) te Scheveningen. Zijn geboorte wordt aangegeven door de 32 jarige vroedvrouw Aagje de Graaf wonend te Scheveningen, door de 33 jarige Frans van der Zwam en door de 62 jarige Frank Vrolijk; beiden viskopers en wonend te Scheveningen.
Jan Rudolph Bijl gaat (hij is dan 37 jaar en woont op de Leuvehaven 90 te Rotterdam) op 7-7-1887 te Rotterdam in ondertrouw (zijn beroep is reder). Hij huwt op 21-7-1887 te Rotterdam met de 36 jarige Jorina Beker, wonend op de Coolsingel nr 5 te Rotterdam. Huwelijksgetuigen zijn de 42 jarige Rudolph Francois Herman de Richemont (beroep: apotheker en aanbehuwd broeder van de bruidegom), de 63 jarige Dirk Cornelis Rietbergen (Ridder der Orde van de Nederlandse Leeuw en oom van de bruidegom), de 38 jarige Leonardus Beker, de 42 jarige Herman Beker, beiden apothekersbroeders der bruid; de 1e, 2e 3e wonen te Rotterdam de 2e te 's-Gravenhage. Het huwelijk kostte 21 gulden en 15 cent.
In de Nationale Militie van Alkmaar is Jan Rudolph Bijl ingeschreven in het inschrijvingsregister van Alkmaar in het jaar 1869 onder nummer 123; hij woont dan te Alkmaar en is kantoorbediende. Hij is vrijgesteld van militaire dienst.
Jorina Beker wordt geboren op 27-12-1850 des voormiddags ten tien ure op het Oppert 6, 72 te Rotterdam. De geboorte van Jorina wordt aangegeven door de 33 jarige Jacobus Wels (beroep commis fionnair, wonend op het Oppert 6, 173 te Rotterdam en door de 43 jarige Jacob de Loos (beroep apotheker wonend op Schiedamschendijk 3, 77 te Rotterdam.
Jorina is een dochter van Joris Beker, geboren op 3 mei 1810 te Rotterdam, gehuwd op 18 juni 1834 te Rotterdam met Maria Wels (geboren op 25 mei 1810 te Rotterdam, overleden op 29 september 1844 te Rotterdam). Gehuwd op 19 januari 1848 te Rotterdam met de zuster van zijn 1ste echtgenote n.l. Hermina Wels.
Joris Beker overlijdt op 20 augustus 1890 te Rotterdam; zijn beroep was apotheker). De moeder van Jorina Beker is Hermina Wels, geboren op 21 december 1819 te Rotterdam, overleden op 3 mei 1887 te Rotterdam).
Er worden uit dit huwelijk drie kinderen geboren:
8.8.1.1.1. Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl (van Duijvenbode) 25-8-1889 - 21-11-1976
8.8.1.1.2. Hermina Jorina Bijl 18-9-1890 - 28-2-1981
Hermina Jorina wordt geboren op 18-9-1890 te Rotterdam. Hermina Jorina woont op 1-5-1928 in de Anthonie Duyckstraat 65 te 's-Gravenhage. Zij heeft op de volgende adressen gewoond: 3-4-1936 in de Groot Hertoginnelaan 103 of 173, op 3-5-1937 op het Frederik Hendrikplein 46, op 7-7-1938 in de v.d. Eyndestraat 7 's-Gravenhage, 5-10-1939 op de Suezkade 87 aldaar, 27-3-1943 Wapenveld f 197 Heerde, 17-4-1944 Voormeulenweg 228 Bussum, 9-10-1945 Stationsweg 228 Hillegom (bij haar broer Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl), 19-9-1947 Lange kerkdam 67 Wassenaar, 10-1-1949 Crocusstraat 1, 26-4-1954 West Vlietweg 115 Leidschendam, 15-12-1959 Herenstraat 4 Voorburg, 31-3-1976 Raadhuisstraat 2 aldaar. Zij overlijdt op 28-2-1981 te Voorburg op de leeftijd van 90 jaar. Zij is niet gehuwd geweest.
In 1896 woont Jan Rudolph Bijl met zijn gezin op de Schiedamsesingel 52 te Rotterdam. In 1905 op het Vasteland 17 te Rotterdam. In 1911 op het Vasteland 17a te Rotterdam.8.8.1.1.3. Guretta Bijl 20-12-1891 - ..
Jan Rudolph Bijl overlijdt op 6-9-1911 te Rotterdam op het Vasteland 17a. Het beroep van Jan Rudolph was o.a. Scheepsreder te Rotterdam.
Zijn echtgenote Jorina Beker overlijdt 25 jaar later op 8-1-1936 in de Antony Duijkstraat 65 te 's-Gravenhage. Zij wordt begraven op de Algemene begraafplaats Crooswijk te Rotterdam en is dan 85 jaar.
De enige mannelijke nazaat van Jan Rudolph Bijl van Duijvenbode en Jorina Beker (stamnummer 8.8.1.1.) die de lijn voortzet wordt behandeld.
Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl (van Duijvenbode) wordt geboren op 25-8-1889 des voormiddags ten vier ure in het huis aan de Schiedamschesingel te Rotterdam. Zijn geboorte wordt aangegeven door zijn 39 jarige vader Jan Rudolph (reder), door de 69 jarige Joris Beker en door de 34 jarige Rudolph Fraincois Herman de Richemont (apotheker).
Jan Ruth Nicolaas Josephus (van Duijvenbode) woont in 1913 te Sassenheim. Hij voert vanaf 22-8-1917 officieel de naam BIJL VAN DUIJVENBODE (zie ook zijn geboorteacte). Ook zijn kinderen dragen deze naam.
In de Courant van 1920 verschijnt het volgende artikel: in Hillegom zal een groot internationaal bloemencorso worden gehouden. Er zullen veel mooie prijzen uitgereikt worden aan de mooiste versierde rijwielen, luxe rijtuigen en auto's. Voor bijzonderheden kan men zich richten tot J.R.N.J. Bijl van Duijvenbode in de Stationsweg te Hillegom. De verwachtingen van het corso zijn hooggespannen.
Wilhelmina Carolina Georgina Bierman wordt geboren op 12-3-1895 te Rotterdam en is een dochter van Willem Carel George Bierman (geboren op 9 maart 1842 te Oosterbeek/Renkum, gehuwd op 15 september 1887 te Rotterdam, overleden op 4 januari 1915 te Rotterdam, van beroep: Stalhouder. Expediteur. Koopman) en Neeltje Sille (geboren op 10 februari 1868 te Oudewater, overleden op 30 juni 1922 te Zeist).
Het huwelijk houdt maar heel kort stand, want bij vonnis van de Arrondissements Rechtbank te Haarlem wordt op 6-3-1923 het huwelijk ontbonden en op 7-5-1923 wordt te Zeist de echtscheiding uitgesproken (zie de aantekening in de huwelijksacte). Er worden uit dit huwelijk geen kinderen geboren.
Op 12-4-1923 verschijnt er in de Leidse Courant een artikel dat Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode zich kandidaat stelt voor de gemeenteraad van Hillegom voor de Liberale Vrijzinnige Democratische Partij. Volgens de uitslag van 25-5-1923 worden kandidaten van deze partij niet gekozen voor de gemeenteraad van Hillegom.
Op 17-11-1924 gaan Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode en Lena van der Jagt in Hillegom in ondertrouw. Het echtpaar gaat zich ook vestigen in Hillegom. Het beroep van Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode is dan bloemist.
Op 23-3-1925 wordt de volle-grond voorjaarsbloembollententoonstelling te Heemstede gehouden. Bijl en Geitenbeek winnen voor hun collectie, bestaande uit 50 verscheidenheden, een zilveren medaille. Op 11-5-1925 ontvangt Bijl voor de Anemone Pisatille de bronzen medaille.
Tijdens een ledenvergadering van de Algemene Vereniging van Bloembollencultuur op 26-2-1929 in hotel Sistermans te Hillegom, treedt Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode af als secretaris en wordt hij bij acclamatie weer herbenoemd. Er heerst op de vergadering een bijzondere animo hetgeen nog verhoogd wordt doordat aan de aanwezigen een goede sigaar werd geoffeerd.
In december 1930 zit hij in de commissie van advies voor de werkloosheidsverzekering. Op 13-5-1931 stelt hij zich kandidaat voor de groep Vrijzinnige Kiezers te Hillegom.
Op 17-12-1931 wordt hij benoemd als lid der Commissie van Toezicht op de Rijkstuinbouwwintercursus.
Op 30-9-1936 komt de gemeenteraad van Hillegom bijeen met de vraag wat Hillegom moet doen tijdens de Wereld Jamboree te Vogelenzang. Een 18-tal personen, afgevaardigden van verschillende verenigingen en hoofden van scholen, zijn aanwezig. Na een inleidend woord door de burgemeester, waarin hij laat uitkomen dat de bevolking en voornamelijk de handeldrijvende middenstand, groot belang heeft bij het attractief maken van de gemeente met het oog op het groot aantal te verwachten vreemdelingenverkeer. Hiervoor is een voorlopige werkcommissie ingesteld waaronder o.a.: Jan Rudolph Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode van de Bloembollencultuur, P.J. van Mourik van de VVV en Gladiolusvereniging, R.J. Heiman, hoofd R.K. Jongensschool, H. Schoonenbeek van de Middenstandcentrale, J. Smit van de Harddraverijvereniging, zitting nemen.
Op 24, 25 april 1 en 2 mei 1948 wordt het internationaal muziekconcours voor harmonie- en fanfarekorpsen te Hillegom gehouden. Het erecomité hiervoor, dat onder voorzitterschap staat van de burgemeester jhr. mr. dr. O.F.A.H. van Nispen tot Pannerden, is o.a. samengesteld uit: J. Bijl van Duijvenbode, W.F. van Dam, A.J. van Engelen, P.H. Fijma, W. Jonkheer, C.J. van Til.
Op 9-7-1952 verschijnt er in de Leidse courant dat hij, bij de ingebruikname van het nieuwe gebouw voor de bloembollencultuur, als secretaris van de afdeling Hillegom van de Bloembollencultuur een gedenksteen heeft geschonken met de naam "van hen die het gebouw tot stand brachten".
In 1957 wordt Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode (hij is werkzaam in een bloembollenbedrijf of heeft een eigen bedrijf) door de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties voor drie maanden uitgezonden naar Israël om daar adviezen te geven omtrent de teelt van bloembollen.
Op 1-3-1961 opent Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode, als voorzitter van de Koninklijke Maatschappij van Tuinbouw en Plantkunde, de Floralia-tentoonstelling te Hillegom.
Op 5-2-1963 viert het Nutsdepartement (Maatschappij tot nut van het algemeen) Hillegom haar 90 jarig bestaan. Vooorzitter J.R.N.J. Bijl van Duijvenbode verwelkomt de aanwezigen en haalt merkwaardige voorvallen uit de historie op.
Op 27-10-1967 wordt Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl door de nieuwe voorzitter H. Roeland van het Hillegoms Nutsdepartement gehuldigd met een gouden dasspeld, en tot erevoorzitter benoemd, omdat hij meer dan 45 jaar bestuurslid van het Hillegoms Nutsdepartement is geweest, waarvan 20 jaar als voorzitter. Mevrouw Bijl ontvangt een bloemstuk. (Artikel Nieuwe Leidsche Courant van 28-10-1967 p 4/18.)
Op 13-12-1967 is er een vergadering van de afdeling Bloembollencultuur te Hillegom. Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode legt tijdens deze vergadering zijn werk als secretaris neer. Hij is meer dan 40 jaar secretaris van deze afdeling geweest. Als blijk van waardering krijgt hij een boek en een couvert met inhoud voor een reis samen met zijn echtgenote naar het zonnige zuiden. Hij is onder de indruk voor deze blijken van waardering en dankbaarheid.
Uit het 2e huwelijk van Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode met Lena van der Jagt worden twee kinderen geboren:
8.8.1.1.1.1. Jan Rudolph Bijl van Duijvenbode 1-11-1925 - 27-11-2000
Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode en Lena van der Jagt hebben achtereenvolgens op de volgende adressen in Hillegom gewoond: Wilhelm I 2, Stationsweg 11, 13 en 228. In 1972 wordt er binnen Hillegom verhuisd en wel naar de Parklaan 2.8.8.1.1.1.2. Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode 7-7-1927 - ..
Wilhelmina Carolina Georgina Bierman overlijdt op 27-5-1973 te Rotterdam op de leeftijd van 78 jaar. Zij woont op 15-5-1923 te Rotterdam, op 23-5-1938 op de Groene Hilledijk 271b, op 30-11-1951 in de Mijnsherenlaan 95d en op 24-4-1958 in de Suze Groeneweglaan 195. Haar beroep was verpleegster.
Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode overlijdt op 21-11-1976 te Hillegom op de leeftijd van 87 jaar.
Lena van der Jagt overlijdt op 17-12-1982 te Hillegom op 80 jarige leeftijd. Zij wordt begraven op de Algemene Begraafplaats aldaar.
De 1ste mannelijke nazaat van Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode en Lena van der Jagt (stamnummer 8.8.1.1.1.) die de lijn voortzet wordt behandeld.
Jan Rudolph Bijl van Duijvenbode wordt geboren op 1-11-1925 in de Stationsweg te Hillegom.
Op 24-4-1946 wordt aan Jan Rudolph het diploma der Rijkstuinbouwschool voor de bloembollenteelt uitgereikt.
Jan Rudolph Bijl van Duijvenbode huwt op 2-4-1960 te Hillegom met Elisabeth Maria van Til. Ze gaan op 25-3-1960 te Hillegom in ondertrouw. Elisabeth Maria van Til wordt geboren op 16-9-1927 te Hillegom.
Ze krijgen de volgende kinderen:
8.8.1.1.1.1.1. Jorina Ruth Helena (Ruth) Bijl van Duijvenbode 4-10-1961 - ..
Jorina Ruth Helena (Ruth) wordt geboren op 4-10-1961 te Anna Paulowna. Ruth gaat rechten studeren in Leiden. In een advertentie in de Leidsche Courant van juni, juli en augustus 1980 vraagt zij om woonruimte in de omgeving van Leiden. Zij woont dan in de Middenweg 77 te Breezand. In 1988 in zij meester in de Rechten. Haar beroepen zijn o.a. vakbondsbestuurder bij de Spoorwegvakbond FSV, jurist bij de Nederlandse Politiebond, beleidsmedewerker bij het Ministerie van VWS, FNV Bondgenoten bij de FNV: bedrijfsgroep uitkeringsgerechtigden gepensioneerden en ouderen van de FNV Bondgenoten.
8.8.1.1.1.1.2. Elisabeth Zinaida (Didy) Bijl van Duijvenbode (niet openbaar)
Elisabeth Zinaida (Didy) wordt geboren op (niet openbaar) te Anna Paulowna.
In december 1961 wordt er in Treslong een vergadering gehouden van de vereniging "Het Bijgoed". Bij de bestuursverkiezing wordt J. Bijl van Duijvenbode jr te Breezand in het bestuur gekozen.8.8.1.1.1.1.3. Jeannette Rebekka Bijl van Duijvenbode (niet openbaar)
Jeannette Rebekka wordt geboren op (niet openbaar) te Anna Paulowna.
In juni 1962 wordt er een Iriskeuring te Haarlem gehouden. J. Bijl van Duijvenbode uit Breezand poseert het aardige blauwe snijbloempje "Ixiolirion montanus".
Bij de wekelijkse bloemenkeuring in juni 1963 brengt J. Bijl van Duijvenbode uit Breezand in het Krelagehuis te Haarlem de witte sierui Allium Cowanii in.
Waarschijnlijk zit Jan Rudolph Bijl van Duijvenbode, net als zijn vader, in de bloembollen of iets dergelijks. (In het archief van Alkmaar zijn er stukken over het bloembollenbedrijf van ene J.R. Bijl over de periode 1914-2000.) Er wordt een bloemenkeuring gehouden in het Krelagehuis. Gemeld wordt dat J. Bijl van Duijvenbode uit Breezand de rijkbloeiende cycl. Garden Princess (een rotstuinnarcisje) bracht. (Bron: Nieuwe Leidsche Courant van 20-3-1962 p 4/12.)
Het echtpaar woont in 1980 te Breezand, vermoedelijk in de Middenweg 77. Op 1-10-1986 wonen ze te Limmen.
Jan Rudolph Bijl van Duijvenbode overlijdt op 27-11-2000 te Alkmaar op 75 jarige leeftijd en wordt begraven op de begraafplaats te Hillegom.
In het CNB van woensdag 29-11-2000 veschijnt het volgende artikel: Vanmorgen werd bekend, dat Jan Bijl van Duijvenbode na een langdurige, maar moedig gedragen ziekte op de leeftijd van 75 jaar is overleden. Jan Bijl genoot in het bloembollenvak grote bekendheid vanwege zijn enorme kennis op het gebied van de bijzondere bolgewassen. Dat was niet alleen zijn liefhebberij, maar hij maakte zich ook zeer verdienstelijk om deze gewasjes te promoten en hun gebruiksmogelijkheden onder de aandacht van het vak én de consument te brengen. Ook als voorzitter van de vereniging ‘Het Bijgoed’ heeft Jan Bijl altijd op de bres gestaan voor deze bijzondere groep bolgewassen die dankzij zijn onvermoeibare inspanningen de erkenning kreeg die het verdiende. Jan Bijl van Duijvenbode was drager van de eremedaille in goud verbonden aan de orde van Oranje Nassau. De crematieplechtigheid zal plaatsvinden op zaterdag 2 december om 11.45 uur in het crematorium Velsen te Driehuis-Westerveld. Na de plechtigheid is er gelegenheid om de familie te condoleren.
Elisabeth Maria van Til overlijdt een kleine maand later op 73 jarige leeftijd op 31-12-2000 te Hillegom.
De 2e mannelijke nazaat van Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode en Lena van der Jagt stamnummer 8.8.1.1.1.) die de lijn voortzet wordt besproken.
Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode wordt geboren op 7-7-1927 in de Stationsweg te Hillegom.
Frank Dirk Hendrik heeft als korporaal in het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger gediend. In de Nieuwe Leidsche Courant van 8-9-1950 wordt gemeld dat hij op 23-09-1950 met het troepentransportschip "De Goya", dat op 29-08-1950 uit Tandjong Priok vertrok, weer in Amsterdam wordt terugverwacht.
Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode huwt op 28-10-1960 met M.A.F. Dubois. Zij wonen anno 1994 te Hillegom.
Er wordt één zoon geboren:
De nazaat van Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode en M.A.F. Dubois stamnummer 8.8.1.1.1.2.) die de lijn voortzet wordt besproken.8.8.1.1.1.2.1. Frank Jan Rene Charles Bijl van Duijvenbode 3-11-1961 - ..
Frank Jan Rene Charles Bijl van Duijvenbode wordt op 3-11-1961 te Hillegom geboren.
Frank Jan Rene Charles huwt met Dorine Harm.
De volgende kinderen worden geboren:
8.8.1.1.1.2.1.1. Joep Bijl van Duijvenbode ..- ..
8.8.1.1.1.2.1.2. Fleur Emmy Francoise Bijl van Duijvenbode 4-3-2002 - ..
Fleur Emmy Francois wordt geboren op 4-3-2002 te Bloemendaal.
De 3e nazaat van Jan Rudolph Bijl van Duijvenbode en Jorina Beker (stamnummer 8.8.1.1.) wordt behandeld.
Guretta Bijl wordt geboren op 20-12-1891 des namiddags ten zes ure in het huis aan de Schiedamschesingel te Rotterdam. Haar geboorte wordt aangegeven door haar 41 jarige vader Jan Rudolph (reeder), door de 42 jarige Leonardus Beker (apotheker) en door de 37 jarige Rudolph Francois Herman de Richemont (apotheker). Guretta verhuist in 1904 van Rotterdam naar 's-Gravenhage.
Advertentie van de geboorte van Guretta Bijl
Guretta Bijl huwt op 21 jarige leeftijd op 30-9-1913 te 's-Gravenhage met de 28 jarige commissionair in granen Nicolaas Selhorst Blom. Huwelijksgetuigen zijn: de 24 jarige bloemkweker en broer van de bruid: Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl, wonend te Sassenheim, de 50 jarige architect Jacobus Pieter Stok, wonend te Rotterdam, de 31 jarige landsagent Theodoor van de Waal, wonend te Amersfoort en de 50 jarige bloemist Dirk Johannes van der Vlier, wonend te Hilversum.
Op 22-11-1913 woont het jonge echtpaar in de Berkenweg 28 en krijgen zij telefoonaansluiting.
Nicolaas Selhorst Blom wordt geboren op 13-10-1884 des 'smiddags ten twee ure in het huis staande aan de Singel wijk A nummer 264 te Amersfoort. Zijn geboorte wordt aangegeven door zijn 29 jarige vader Peter Ahasuerus Johannes (handelsagent), door de 54 jarige Nicolaas Selhorst Blom, grootvader van de geborene (winkelier, handelsagent, geboren in 1831 te Enschede, overleden op 20 november 1894 te Dieren. Deze is van 6-11-1862 tot 26-3-1884 rijksdeurwaarder bij de rechtbank te Amersfoort) en door de 29 jarige stadsbode Hermanus van Manen.
Nicolaas Selhorst Blom is dus een zoon van Peter Ahasuerus Johannes Blom geboren op 17-2-1855 te Enschede van beroep handelsagent en commissionair in granen, overleden op 10-12-1938 te Amersfoort en Johanna Jacoba Doets geboren in 1861 te Hilversum en overleden op 5-10-1919 te Amersfoort. Peter Ahasuerus Johannes Blom en Johanna Jacoba Doets wonen met hun gezin in 1874 in de Utrechtscheweg 13 en in 1916 in de Utrechtseweg 1 te Amersfoort. De Amersfoort Courant van 18-10-1919 meldt dat de Bank-Associatie de villa van de heer Peter Ahasuerus Johannes Blom aan de Utrechtscheweg 1 heeft aangekocht en zal haar kantoor aldaar gaan vestigen. Op 4-3-1921 koopt Peter Ahasuerus Johannes Blom weer een villa in de Utrechtscheweg n.l. nummer 9 voor f. 30.300,--. Ook is hij destijds een bekend figuur in den Nederlandschen Staalhandel en bestuurslid van de Amersfoortsche Tramwegmaatschappij (bron: Algemeen Handelsblad, december 1938).
Guretta Bijl en Nicolaas Selhorst Blom krijgen de volgende kinderen:Blijkens acte van 25-3-1908 is te overstaan van notaris A.P. Schröder te Amersfoort door Peter Ahasuerus Johannes Blom en zijn zoon Nicolaas Selhorst Blom, beiden handelsagent van beroep en wonend te Amersfoort, aangegaan een vennootschap tot het drijven van een commissiehandel in koloniale waren, granen en aanverwante artikelen in de meest uitgebreide zin, onder de firma Blom en zoon zoals deze handel sedert jaren door Peter Ahasuerus Johannes Blom voor eigen rekening is gedreven en daarvoor in 1878 samen met de vader van Peter Ahasuerus Johannes Blom t.w. Nicolaas Selhorst Blom. Dit neemt een aanvang op 1-4-1908 voor onbepaalde tijd.
Nicolaas Selhorst Blom en Guretta Bijl wonen in 1919 in de Regentesselaan 9 te Amersfoort. Op 5-11-1921 koopt Nicolaas Selhorst Blom een perceel grond gelegen aan de Regentesselaan te Amersfoort voor f.6,00 per vierkantemeter. In september 1925 gaat het bedrijf van Nicolaas Selhorst Blom Failliet (bron: krant Het Vaderland).
Het huwelijk van Guretta Bijl en Nicolaas Selhorst Blom houdt helaas geen stand. Tien jaar na hun huwelijk wordt op 12-11-1924 de echtscheiding bij vonnis van de Rechtbank te Utrecht uitgeproken. De echtscheiding wordt in het bevolkingsregister bijgeschreven op 21-2-1925.
De Amersfoortsche Courant/De Eembode van 28-10-1932 meldt dat Guretta Bijl van Den Haag verhuist naar de Berkenweg 22 te Amersfoort.
Nicolaas Selhorst Blom overlijdt op 2-1-1935 te Indië? op 50 jarige leeftijd.
Het 3e kind van Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl en Guurtje Varkevisser (stamnummer 8.8.1.) wordt behandeld.
Diderika Francisca Bijl wordt geboren op 9-8-1853 des s'morgens ten één ure te Scheveningen. Haar geboorte wordt aangegeven door de 35 jarige Aagje Rot geboren De Graaf, wonend te Scheveningen. Getuigen zijn: de 53 jarige postbode Johannes Fieret, wonend te Scheveningen en de 67 jarige Johannes den Dulk, eveneens wonend te Scheveningen.
Diderika Francisca Bijl huwt, op 28 jarige leeftijd, op 25-5-1882 te Rotterdam met de 26 jarige apotheker Rudolph Francois Herman de Richemont. Huwelijksgetuigen zijn: de 31 jarige Jan Rudolph Bijl, broer van de bruid, de 57 jarige Dirk Cornelis Rietbergen oom van de bruid, (expert), de 61 jarige Pieter Abraham Kaes (koopman) en de 61 jarige Simon Moulijn (koopman); de 1e, 2e en 4e wonen te Rotterdam, de 3e te Amsterdam. Alle ouders zijn bij het huwelijk aanwezig.
Rudolph Francois Herman de Richemont is voor de Nationale Militie ingeschreven in het register van Rotterdam voor de lichting van 1875, lotnummer: 252, registratienummer 2996. Hij wordt op 7-5-1875 ingelijfd en uit hoofde van diensteindiging ontslagen op 6-5-1880 (bron: huwelijksbijlage).
Rudolph Francois Herman de Richemont wordt geboren op 28-6-1855 des voormiddags ten zes uren in de Leuvenhaven 3-254 te Rotterdam. Zijn geboorte wordt aangegeven door zijn 28 jarige vader Henry Jean (apothecar), door de 62 jarige agent van politie Cornelis Wegman en door de 54 jarige agent van politie Johannes Dirk Schippers, wonend in de Karnemelkshaven 13-1030 te Rotterdam. Rudolph Francois Herman de Richemont is een zoon van Henry Jean de Richemont (geboren op 19-3-1827 te 's-Gravenhage, overleden op 19-5-1916 te 's-Gravenhage, van beroep apotheker) en Egberta Maria Biersma (geboren op 28-8-1828 te Heereveen, overleden op 3-10-1889 Rotterdam).
Rudolph Francois Herman de Richemont (wonend te Rotterdam) behaalt te Amsterdam op 14-10-1876 het diploma (practisch examen) als hulp-apotheker (bron: Leidsch Dagblad 18-10-1876).In juni 1884 verleent Z.M. aan Rudolph Francois Herman de Richemont, apotheker te Rotterdam, tot wederopzegging een vergunning om lager onderwijs te geven aan aanstaande apothekersbedienden (bron: Leidsch Dagblad 7-6-1884.)
De familieapotheek is gevestigd in de Leuvenhaven 195 te Rotterdam. De apotheek is een scheepsapotheek. De voornaamste bron van inkomsten is het voorzien van zeeschepen van de door de scheepswet vereiste medicijnen, ontsmettings- en verbandmiddelen alsmede hulpmiddelen als spalken. De apotheek voert als tweede naam Londonsche Apotheek, aangebracht op de ruiten. Naar verluidt zou de bedoeling daarvan zijn geweest om Britse zeelieden, destijds een belangrijke groep klanten, erop te attenderen dat de apotheek medicijnen levert die ook voldoen aan de Britse eisen. Een zeer belangrijke cliënt is de Rotterdamsche Lloyd, een van de maatschappijen die de scheepsverbinding Oost-Indië onderhoudt en waarvan na iedere reis de scheepsapotheek wordt gecontroleerd en gecompleteerd. (Bron jaarboekje Den haag 1823-1991.)
Rudolph Francois Herman de Richemont en Diderika Francisca Bijl gaan wonen in de Leuvenhaven 195 te Rotterdam. In 1904 woont het gezin in de Westerstraat 13a te Rotterdam en is de apotheek gevestigd in de Leuvenhaven 161 aldaar. Daarna vertrekken ze naar ’s-Gravenhage.
Het jonge echtpaar krijgt twee kinderen:
Op 18-6-1917 keert Diderika Francisca de Richemont-Bijl met echtgenoot weer terug naar 's-Gravenhage en wel naar de Wattstraat 13. Op 14-4-1920 verkoopt Diderika Francisca de Richemont-Bijl de apotheek te Rotterdam aan J. Ris.
Op 12 april 1921 woont Diderika Francisca in de Haagweg 121 te Delft. Zij heeft ook nog in Doorn gewoond. Maar op 22-4-1929 woont zij weer te 's-Gravenhage en wel in de Perponcherstraat 129. Op 11-12-1930 verhuist zij naar de Groot Hertoginnelaan 173 binnen dezelfde gemeente.
Diderika Francisca Bijl overlijdt op 5-9-1935 des namiddags om half zes te 's-Gravenhage op 82 jarige leeftijd. Zij wordt begraven op 9-9-1925 op de begraafplaats Oud Eik en Duinen aldaar.
Rudolph Francois Herman de Richemont overlijdt op 6-11-1919 te 's-Gravenhage s'morgens ten half zeven op 64 jarige leeftijd. In de overlijdensacte staat het volgende vermeld: de aangifte van het overlijden wordt gedaan door Willem van Reijn 47 jaren en Jan Timp, 52 jaren, boden, wonend alhier. Zij verklaren dat Rudolf Francois Herman de Richemont, zonder beroep, wonend alhier, op den zesden dezer (6-11-1919) des morgens ten half zeven ure, is overleden, oud 64 jaren, geboren te Rotterdam, echtgenoot van Diderika Francisca Bijl, zoon van Henrij Jean de Richemont en van Egbertha Maria Biersma, beiden overleden.
Het 4e kind van Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl en Guurtje Varkevisser (stamnummer 8.8.1.) wordt behandeld.
Hendrina Adriana Marianna Bijl wordt geboren op 12-2-1856 des s'morgens ten vier ure te Scheveningen. Haar geboorte wordt aangegeven door de 25 jarige smid Maarten Varkevisser die bij de geboorte tegenwoordig is geweest, wonend te Scheveningen), door de 68 vischkooper jarige Frans Vrolijk en door de 36 jarige vischkooper Maarten Knoester. Allen wonend te Scheveningen.
Hendrina Adriana Marianna Bijl overlijdt op 13-2-1913 des namiddags ten vier ure te Scheveningen op 57 jarige leeftijd. Volgens acte van overlijden is zij niet gehuwd geweest. Haar overlijden wordt aangegeven door de 49 jarige Arie Mathias Abraham Leewis en door de 66 jarige Cornelis Wilhelmus van Werkhoven. Beiden wonend te Scheveningen.
Rechtsonder: advertentie van de geboorte van
Hendrina Adriana Marianna Bijl
Links: haar overlijdensacte
Het 5e kind van Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl en Guurtje Varkevisser
(stamnummer 8.8.1.) wordt behandeld.
Guretta (Guurretta) Josephine Bijl van Duijvenbode wordt geboren op 31-8-1857 des s'morgens ten drie ure te Scheveningen. Haar geboorte wordt aangegeven door de 41 jarige reder Fabien Eugine Maas wonend te Scheveningen die bij de geboorte aanwezig is geweest. De getuigen zijn de 43 jarige ambtenaar Johan Hendrik Franken en de 36 jarige ambtenaar Gerrit Medonbach.
Guretta Josephine Bijl laat bij Koninklijk besluit van 13-1-1915 (acte nr 38 's-Gravenhage) de naam BIJL veranderen in "BIJL VAN DUIJVENBODE".
Guretta Josephina Bijl van Duijvenbode heeft gewoond te 's-Gravenhage achtereenvolgens op de volgende adressen: kanaalweg 34. A. van Borgstraat 5. J. Odinklaan 93 en in de Statenlaan 97.
Guretta Josephina Bijl van Duijvenbode overlijdt op 24-6-1936 te 's-Gravenhage op 78 jarige leeftijd. Zij is volgens acte van overlijden niet gehuwd geweest.
We volgen het 9e kind van Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl van Duijvenbode en Guurtje Varkevisser stamnummer 8.8.1.).
Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode wordt geboren op 5-2-1865 des namiddags ten half zes Op het Verdronkenoord Wijk CN nr 93 te Alkmaar. Zijn geboorte wordt aangegeven door zijn 46 jarige vader Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl wonende te Alkmaar (havenmeester van het kanaal), door de 44 jarige Fredericus Johannes Krieger wonend te Alkmaar (opzichter bij Waterstaat) en door de 36 jarige Berend Hinrich Blankemeijer wonend te Alkmaar (timmerman).
Frank Dirk Hendrik Bijl noemt zich later officieel BIJL VAN DUIJVENBODE. Zijn officiële titel is: ontvanger der regten en domeinen van Duijvenbode. Deze titel heeft Frank Dirk Hendrik overgenomen van Hendrina Adriana van Duijvenbode (zie 8.8.). Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode woont voor zijn huwelijk in Hillegersberg. Het beroep van Frank Dirk Hendrik is surnumerair en ontvanger der registratie en Domeinen.
Frank Dirk Hendrik Bijl huwt als surnumerair der registratie en domeinen op 29 jarige leeftijd op 16-5-1894 te Schiedam (maar wonend te Hillegersberg) met de 22 jarige Hendrica Johanna de Visser. Huwelijksgetuigen zijn: de 72 jarige Stephanus de Visser, wonend te 's-Gravenhage (geboren in 1822), de 67 jarige oom van de bruid Derk Hulsinga (geboren in 1827) wonend te Rotterdam, de 44 jarige scheepsreder en broer van de bruidegom Jan Rudolph Bijl (geboren in 1849), wonend te Rotterdam, de 38 jarige apotheker en zwager van de bruidegom Rudolf Francois Herman de Richemont (geboren in 1855), wonend te Rotterdam. De moeder van de bruidegom: Guurtje Varkevisser wonend te Rotterdam en de moeder van de bruid: Amarensia Plant en de vader van de bruid: Adrianus de Visser zijn bij het huwelijk aanwezig.
Hendrica Johanna de Visser wordt geboren op 14-10-1871 te Schiedam en is een minderjarige dochter van Adrianus de Visser (geboren op 15 oktober 1830 te 's-Gravenhage, gehuwd op 25 april 1867 te Schiedam, overleden op 7 september 1901 te Rotterdam, van beroep: koopman/Winkelier) en Amarensia Plant (geboren op 6 juni 1838 te Schiedam, 1e huwelijk op 2 mei 1861 te Schiedam, met Abraham Johannes Seljee, gescheiden op 27 februari 1865 te Schiedam, overleden op 3 november 1903 te Rotterdam).
Ze krijgen één kind:
Het gezin van Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode en Hendrica Johanna de Visser heeft op veel plaatsen gewoond o.a. In 1900 in de Stationsweg 71 te Rotterdam. Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode wordt in april 1901 bij Koninklijk besluit benoemd tot ontvanger der registratie en domeinen als surnumeraire te Gennep.8.8.1.9.1. Guretta Bijl van Duijvenbode 23-12-1896 - ..
In 1904 woont het gezin te Enkhuizen. In 1907 in de Vijverlaan 61 te Rotterdam. Hij had zijn kantoor in de Noordblaak 35a te Rotterdam. Te 's-Gravenhage: in de Berendonkweg 21. In de Swelinckstraat 88 en in de Van Alkmaarlaan 434. Voor 1916 woont het gezin op de Velperweg 9 te Arnhem. Het Amersfoortsch Dagblad van 8-12-1915 meldt dat Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode is benoemd tot ontvanger der registratie, gerechtelijke acten en domeinen te Arnhem, thans ontvanger van het buitenwoon zegel te Rotterdam. Op 20-5-1916 vertrekken ze naar Rotterdam en op 7-6-1919 gaan ze naar de Sweerts de Landasstraat 93 te Rheden.
Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode en zijn echtgenote gaan op een gegeven moment in Wassenaar wonen maar op 30-1-1925 verhuizen ze naar 't Hoenstraat 17 te 's-Gravenhage.
Er verschijnt een advertentie van het Belastingwezen dat aan Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode bij Koninklijk Besluit op 1-3-1924 eervolg ontslag wordt verleend uit zijne betrekking van ontvanger der registratie no 2 en Domeinen te Arnhem.
Na de dood van Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode verhuist zijn weduwe vervolgens op 28-4-1928 naar de Mauvestraat 55, op 12-10-1928 naar de Bennekomstraat 21, op 23-1-1929 naar de Sweelinckstraat 88, op 12-11-1930 naar de Alkemadelaan 434, op 28-1-1936 binnen dezelfde straat maar nu naar nummer 474 en als laatste nogmaals binnen dezelfde straat naar nummer 478. Allemaal te 's-Gravenhage.
Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode overlijdt op 2-1-1928 middags om 12 uur te 's-Gravenhage op 62 jarige leeftijd. Hij wordt begraven op de begraafplaats Crooswijk te Rotterdam.
Hendrica Johanna de Visser overlijdt op 7-9-1950 om twee uur tien te ’s-Gravenhage op 78 jarige leeftijd.
We volgen het 1ste kind van Frank Dirk Hendrik Bijl van Duijvenbode en Hendrica Johanna de Visser stamnummer 8.8.1.9.).
Guretta Bijl van Duijvenbode wordt geboren op 23-12-1896 des namiddags ten elf ure te Rotterdam. Haar geboorte wordt aangegeven door haar 31 jarige vader Frank Dirk Hendrik Bijl (surnumeraire der Registratie), door de 46 jarige Jan Rudolph Bijl (reeder, wonend te Rotterdam) en door de 41 jarige Rudolph Francois Herman de Richemont (apotheker, wonend te Rotterdam).
Bij Koninklijk Besluit van 13-1-1915 laat Guretta haar achternaam veranderen in Bijl van Duijvenbode (zie aantekening in haar geboorteacte).
Henry Robertus Joan Castendijk wordt geboren op 6-11-1894 om 11 uur des s'morgens in de Jansbinnensingel 18 te Arnhem. Zijn geboorte wordt aangegeven door zijn vader Boudewijn Frans Castendijk (notaris), door de 25 jarige kandidaat notaris Anton Cornelis de Wilde en door de 29 jarige kandidaat notaris Jacobus Pieter Waalkens; beiden wonend te Arnhem.
Henry Robertus Joan Castendijk is een zoon van Boudewijn Frans Castendijk geboren in 1867 te Velp (notaris), wonend aan de Jans Binnensingel 18 te Arnhem en overleden op 2-7-1900 te Arnhem en Nellij Andrea Pauline Caroline Wilson, geboren in 1866.
Guretta Bijl van Duijvenbode en Henry Robertus Joan Castendijk krijgen de volgende dochter: Hendrica Johanna Castendijk, geboren op 16-5-1920 te Rijswijk. Zij huwt met H. Courten. Ze vertrekken naar Lausanne.
Guretta Bijl van Duijvenbode vertrekt op 18-7-1923 met haar dochter naar Rijswijk. Op 6-3-1924 vertrekt zij naar de Molenlaan 107 te Wassenaar.
Het huwelijk van Guretta Bijl van Duijvenbode en Henry Robertus Joan Castendijk heeft maar vier jaar geduurd. Bij vonnis van 26-4-1923 wordt te 's-Gravenhage het huwelijk ontbonden en wordt dit op 30-5-1923 ingeschreven in het huwelijks- en echtscheidingregister te Arnhem.
Henry Robertus Joan Castendijk huwt op 5-7-1927 te Amsterdam met Elisabeth de Voogt.
In 1950 wonen Gurette Bijl van Duijvenbode en Jan de Groot in de Jacob Catslaan 15 te 's-Gravenhage (zie advertentie overlijden moeder: Hendrica Johanna de Visser).
Guretta Bijl van Duijvenbode verlaat kennelijk Nederland want in 1997 woont zij in Zwitserland en is dan 97 jaar.
Henry Robertus Joan Castendijk overlijdt op 19-3-1969 te Amsterdam op 74 jarige leeftijd.
Jan de Groot overlijdt op 20-3-1970 te 's-Gravenhage op de leeftijd van 86 jaar. Hij was Arts-Gynaecoloog en Commandeur in de huisorde van Oranje. In de Telegraaf en het Tijdschrift voor Geneeskunde verscheen de volgende artikelen:
† 's Gravenhage 20-03-1970; begr. 24-03-1970 Algemene Begraafplaats a/d Kerkhoflaan.
Ned. Tijdschrift voor Geneeskunde 114 nr. 14, 4 april 1970: Overleden te 's-Gravenhage Dr.JAN DE GROOT, gynaecoloog (20 maart 1970)).
De Telegraaf 24-03-1970 Vrijdag j.l. is onverwacht in Den Haag overleden dr. Jan de Groot, arts-gynaecoloog, die koningin Juliana verloskundige hulp heeft verleend bij de geboorten van de prinsessen Beatrix, Irene en Christina. Hij is 86 jaar geworden. De teraardebestelling geschiedt vanmiddag om 1 uur op de Algemene Begraafplaats te Den Haag. Jan de Groot werd op 12 februari 1884 in Rotterdam geboren. Na zijn studies was hij drie jaar assistent bij prof. Treub en dr. Van Kampen in het Wilhelmina-ziekenhuis en vervolgens eveneens drie jaar assistent bij prof. Kouwer, die koningin Wilhelmina verloskundige hulp had verleend bij de geboorte van prinses Juliana. In 1936 werd dr. De Groot, die o.a. commandeur in de Huisorde van Oranje was, directeur van de Emmakliniek.
De Tijd 27-03-1970: ... Hij vestigde zich in 1916 in Den Haag, was verbonden aan het diakonessenhuis Bronovo ....
De Telegraaf 21-03-1970: heel onverwacht is tot onze diepe droefheid mijn dierbare Man, onze lieve Vader, Behuwd- en Grootvader Dr. JAN DE GROOT, — arts-gynaecoloog, commandeur in de huisorde van Oranje te 's-Gravenhage overleden.
De 2e nazaat van Roelof Bijl en Hendrina Adriana van Duijvenbode (stamnummer 8.8.). wordt behandeld
Geboorteacte van Jacoba Wilhelmina Johanna Bijl
Jacoba Wilhelmina Johanna Bijl wordt geboren op 20-4-1826 des s'morgens ten negen ure te Scheveningen. Haar geboorte wordt aangegeven door haar vader (onderwijzer), door de 66 jarige winkelier George Fredricus Bausch en door de 28 jarige viskoper Leendert de Nos. Alle getuigen wonen te Scheveningen.
Jacoba Wilhelmina Johanna Bijl huwt op 25 jarige leeftijd op 7-5-1851 te 's-Gravenhage met de 27 jarige broodbakker Cornelis Johannes Dirksen.
Huwelijksgetuigen zijn: de broers Dirk Dirksen oud 41 jaar koopman van beroep, wonend te Rotterdam en Hendricus Johannes Dirksen oud 38 jaar van beroep leraar Franse taal en letterkunde aan het gymnasium 's-Gravenhage/het Stedelijk Gymnasium, wonend te 's-Gravenhage, de 49 jarige timmerman Cornelis Twilte, wonend te Scheveningen en de 35 jarige metselaar Dirk Koets wonend, te Scheveningen. De moeder van de bruid is bij het huwelijk aanwezig.
Cornelis Johannes Dirksen wordt geboren op 3-4-1824 te Rotterdam en is een zoon van Jan Hendrik Dirksen, geboren in 1780 te Gogh, overleden op 11-5-1864 te Rotterdam, van beroep broodbakker, en Cornelia Schoonhoven, geboren in 1788 te Rotterdam, overleden op 26 december 1857 te Rotterdam.
Het jonge echtpaar gaat wonen in de Wijnstraat 2 te Rotterdam krijgt de volgende kinderen:
Cornelis Johannes Dirksen is in 1862 broodbakker en koopman. In 1873 wonen ze in de Wijnstraat 31 te Rotterdam.
Jacoba Wilhelmina Johanna Bijl overlijdt op 4-1-1883 des voormiddags ten elf ure in de Eenhoornstraat te Rotterdam op 56 jarige leeftijd.
Cornelis Johannes Dirksen overlijdt op 28-3-1875 in de Wijnstraat te Rotterdam op 50 jarige leeftijd.
De 3e nazaat van Roelof Bijl en Hendrina Adriana van Duijvenbode (stamnummer 8.8.). wordt behandeld
Maria Klazina Bijl wordt geboren op 9-12-1827 des s'morgens ten acht ure te Scheveningen. Haar geboorte wordt aangegeven door haar vader Roelof Bijl (onderwijzer) en haar 39 jarige winkelier en neef Maarten van Duijvenbode, wonend te Scheveningen tussen 1837 - 1850.
Maria Klazina Bijl huwt op 21 jarige leeftijd op 13-3-1849 te 's-Gravenhage met de 25 jarige Dirk Cornelis Rietbergen (zijn beroep is dan Kapitein der Koopvaardij, net als zijn zwager Jan Ruth Nicolaas Josephus Bijl). Huwelijksgetuigen zijn: de 48 jarige ambtenaar Maurits Antonie Nabal, behuwd broeder van de bruidegom, de 52 jarige reder Frank Varkevisser, wonend te Scheveningen, de 52 jarige commies Johan Georg van Thiel, wonend te 's-Gravenhage en de 26 jarige drogist Johannes Antonie van Thiel, wonend te 's-Gravenhage. De moeder van de bruid en de moeder van de bruidegom zijn bij het huwelijk aanwezig.
Dirk Cornelis Rietbergen wordt geboren op 20-12-1823 des namiddags ten 12 ure te Scheveningen. Zijn geboorte wordt aangegeven door de 29 jarige adjunct-commissies Cornelis van Harrevelt en door de 30 jarige 2e luitenant Seeger van Tuijll. Beide getuigen wonen te 's-Gravenhage. Dirk Cornelis Rietbergen is een zoon van Arij Rietbergen (geboren op 22 juli 1794 te Rotterdam, overleden op 28 oktober 1858 te Rotterdam, van beroep: Adjunct-commies/commies/militaire en civiele beambten bij het departement van oorlog/ambtenaar) en Aletta Maria Stahlberg (geboren op 4 november 1792 te Amsterdam, overleden op 2 februari 1853 te Loosduinen).
25-05-1847: D.C. Rietbergen, de Prins Veldmaarschalk, naar Newyork.
28-10-1847: namiddag arriveerden uit zee: D.C. Rietbergen, de Prins Veldmaarschalk, van Liverpool.
25-03-1848: door de Nederlandsche handelmaatschappij zijn bevracht de navolgende schepen voor Amsterdam: de Prins Veldmaarschalk, (van Rotterdam) kapitein D.C. Rietbergen en de Proteus, (van Rottterdam) kapitein Koens.
23-01-1849: te Kaap de Goede Hoop 19 November de Prins Veldmaarschalk, Rietbergen, van Batavia naar Amsterdam.
22-03-1849: van Batavia, de Prins Veldmaarschalk, Rietbergen.
01-09-1849: voor Rotterdam, Zuid-Holland, de Prins Veldmaarschalk, kapitein D.C. Rietbergen.
23-10-1849: Alkmaar, de Prins Veldmaarschalk, kapitein D.C. Rietbergen, naar Batavia, wordt door de stoomboot Brouwershaven naar zee gesleept. De wind Z.O. Den 20 dito. Kapitein D.C. Rietbergen, gisteren gemeld, is wel in zee gekomen.
06-11-1849: Torboy, den 29 october. De schepen Delft, kap. Muller, en de Prins Veldmaarschalk, kapitein Rietbergen, beiden van Rotterdam naar Batavia gedestilleerd, hebben gisteren hunne reis voortgezet.
08-10-1850: voorwaarts de Prins Veldmaarschalk, D.C. Rietbergen, van Batavia.
24-12-1850: zeilde de Prins Veldmaarschalk, D.C. Rietbergen, naar de Kaap de Goede Hoop.
31-12-1850: bij Deal, 25 December, Rijswijk, Bijl, naar Valparaiso; de Prins Peldmaarschalk, Rietbergen, naar Batavia, allen van Rotterdam. Dit zijn zwagers van elkaar.
23-01-1851: de Prins Veldmaarschalk, Rietbergen, van Rotterdam naar Kaap de Goede Hoop.
01-02-1851: te Torbay terug uit zee, 26 januari, de Prins Veldmaarschalk, Rietbergen, van Schiedam naar Kaap de Goede Hoop.
08-02-1851: van Torbay vertrokken, 1 Februari, de Prins Veldmaarschalk, Rietbergen, van Schiedam naar Kaap de Goede Hoop.
12-07-1851: van Kaap de Goede Hoop vertrokken, 14 Mei, de Prins Veldmaarschalk, Rietbergen, naar Batavia.
09-03-1852: van Batavia vertrokken, 22 augustus, de Prins Veldmaarschalk, Rietbergen, naar Soerabaya.
16-12-1852: 27 dito, Rietbergen, de Prins Veldmaarschalk, naar Nederlerland.
29-01-1853: 12 december, de Prins Veldmaarschalk, Rietbergen, van Batavia naar Amsterdam.
29-03-1853: na posttijd arriveerden: de Prins Veldmaarschalk, Rietbergen, van Texel; De wind N.O.
31-03-1853: de Prins Veldmaarschalk, Rietbergen, naar Schiedam.
Dirk Cornelis Rietbergen wordt kapitein op een ander schip t.w. de Jan Daniël:
29-10-1853: van Deal vertrokken, 25 october, Eugenie, Bargman, de Jan Daniel, Rietbergen, en Gouverneur Generaal Rochussen, Rijken,
allen van Londen naar Australië.
04-04-1854: de Jan Daniël, Rietbergen, van Londen.
30-05-1854: vertrokken 11 maart de Jan Daniël, Rietbergen, en de Jannetje Lupcke, naar Batavia.<
31-10-1854: van Soerabay, 28 augustus, de Jan Daniël, Rietbergen, naar Rotterdam.
23-12-1854: te Texel aangekomen, 20 december, de Jan Daniël, Rietbergen.
Dirk Cornelis Rietbergen gaat als gezagvoerder varen op de Jacoba Helena voor het leger. De Dordrechtsche Courant schrijft hierover het volgende:
15-05-1855: den 22 dezer zal van Harderwijk vertrekken, om op den 23 daaraanvolgende, op stoom voor Rotterdam, over te gaan, aan boord van het Schip Jacoba Helena, gezagvoerder D.C. Rietbergen, een detachement suppletie-troepen, sterk 130 onder-officieren en manschappen, bestemd naar Oost-Indië, onder bevel van den van verlof naar Java terugkeerenden kapiteinder infanterie J. Schneiders.
Dirk Cornelis Rietbergen heeft het varen als kapitein der koopvaardij vaarwel gezegd en aanvaardt op Op 5-8-1856 de functie van directeur van het Zeemanshuis gevestigd aan de Westerhaven 11 te Rotterdam. Dit Zeemanshuis gaat op 1 oktober 1856 open. Hierover is het boek geschreven: "In veilige haven". Dit volgt de geschiedenis van de zeemanshuizen in Rotterdam met oog voor detail en sfeer - het geheel is verluchtigd met maritieme poëzie en sprekende foto’s - en biedt daarmee een inkijkje in een zelden belicht facet van de Rotterdamse maritieme historie.
In 1857 schrijft Dirk Cornelis Rietbergen een boek (beschrijving) over de(r) vuren en zeilaanwijzingen voor de zuidkust van Afrika van Algoa- tot de Tafel-Baai.
Op 21-11-1865 wordt hij benoemd in een commissie om de tucht aan boord van de koopvaardijschepen te herzien. In de Dordrechtsche Courant van 21-11-1865 wordt het volgende hierover geschreven: Dordrecht, den 20 November. Door 45 op Java aanwezige gezagvoerders van Nederl.koopvaardijschepen, is in aug. jl. aan Z.Exc. den gouverneur-generaal van Nederl. Indië een request ingediend, waarbij, op grond van de uit ondervinding gebleken ongenoegzaamheid der in Nederl. Indië vigerende bepalingen op de handhaving der tucht aan boord van de koopvaardijschepen, wordt verzocht dat daarin wettelijk worde voorzien, door herziening en aanvulling met zoodanige bepalingen als zullen blijken nuttig en noodig te zijn. Naar aanleiding van dit request is Zaterdag te Rotterdam eene vergadering van reeders uit die stad en omstreken onder het voorzitterschap van den heer H. Muller Sz. gehouden, waarin bij acclamatie het wenschelijke van de wijziging der wettelijke bepalingen omtrent de huishouding en tucht op de koopvaardijschepen werd uitgesproken en tevens het voorstel van den voorzitter goedgekeurd tot benoeming eener commissie om deze zaak te onderzoeken. Tot leden dier commissie zijn gekozen de heeren reeders H. Muller Sz., J. de Decker en H. Veder, te Rotterdam en Murk Leis, van Alblasserdam; en de oud-gezagvoerders D.C. Rietbergen en W. van der Hoeven, terwijl als regtsgeleerden, die de commissie zullen bijstaan, zijn benoemd mrs. H.C. Verniers van der Loeff én H.H. Tels. Daar dit onderzoek niet zoo spoedig zal zijn afgeloopen, heeft men voorts besloten om inmiddels een adres aan den minister van koloniën te zenden, met verzoek om, in afwachting van de herziening hier te lande, zoo spoedig mogelijk eenige van de belangrijkste bepalingen der wet van 7 Mei 1856, met name art. 11 (dat art. 209—218 van ons wetboek van strafregt van toepassing verklaart op muiterij en verzet van passagiers tegen den schipper en van mindere schepelingen tegen hunne meerdere in rang), in Nederl. Indië te doen afkondigen, met bijvoeging en aanvulling van hetgeen onder de in Indië vigerende verordeningen noodzakelijk mogt zijn. De geheele Nederl. reederij bij deze zaak belang hebbende, zijn aan de voornaamste reeders te Amsterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam uitnoodigingen gerigt, ten einde zich tot hetzelfde doel te verenigen.
Het Leidsch Dagblad van 25-5-1867 meldt: bij de beschikking aan de Ministers van Binnenlansche Zaken en van Marine van 14 januari j.l. is eene commissie van toezicht benoemd over het, naar voorbeeld van Engeland en Frankrijk, voor Nederland te bewerken en in te voeren boek van seinen op zee, bestaande uit de heren J.W. Binkes, luit. ter zee 1ste klas te Rotterdam; F.C. Jaski, oud-scheepsgezagvoerder, reeder te Amsterdam en D.C. Rietbergen, oud-scheepsgezagvoerder, directeur van het Zeemanshuis en leeraar aan de Zeevaartkundige school te Rotterdam.
Het Leidsch Dagblad meldt op 25-5-1867: heden zal er ene algemene vergadering plaats hebben in het Zeemanshuis te Rotterdam. Z.K.H. Prins Hendrik zal hedenavond zelf de medailles uitreiken aan de bekroonde scheepsgezagvoerders die zich hebben verdienstelijk gemaakt in het onderzoek van de verschijnselen op de oceaan.
In 1868 vindt er een briefwisseling plaats tussen D.C. Rietbergen en jonkheer J.H. van Capellen over de verkoop van het jacht "De Meeuw". In het Nationaal archief te 's-Gravenhage zijn uittreksels te vinden van de hand van mevrouw Hora Siccama-van Capellen uit brieven van kapitein L.J. Wilhelmie en de matroos C.J. Oostmans aan D.C. Rietbergen directeur van het Zeemanshuis te Rotterdam, uit het journaal van mevrouw Wilhelmie, uit het dagboek van C.J. Oostmans (bediende van Alexine Tinne 12-11-1867) voornoemd en uit het schrijfboek van A. Jacobse eveneens matroos, er zijn twee brieven van Rietbergen aan jonkheer O.W. Hora Siccama, 1866-1869, 1870.
Op 4-12-1869 's nachts circa drie uren breekt er brand uit in het Bremer barkschip "de "Theone", kapitein Helmers, inhoudende 215 vaatjes petroleum en liggende in het dok bij de petroleum bergplaatsen te Fijenoord. In den aanvang had de brand een grootsch maar niettemin gevaarlijk voorkomen. Met de opkomst van den vloed wist men het schip van de belendende pakuizen en schepen te verwijderen zoodat de brand zich alleen tot genoemd schip bleef bepalen. Hedenmiddag te halfdrie duurde de brand nog voort en is het schip tot aan de waterlijn reeds vernietigd. De brand is ontstaan in den hut van de stuurman waar men zoo het schijnt de kachel te hard gestookt had. (Noot: De zwagers J.R.N.J. Bijl en D.C. Rietbergen hebben hierbij heldhaftig opgetreden.) Hierover verschijnt in het Leidsch Dagblad van 5-2-1870 het volgende artikel: Rotterdam, 31 december. Aan de heren J.R.N.J. Bijl, havenmeester, en D.C. Rietbergen, directeur van het Zeemanshuis alhier (eigen noot: dit zijn zwagers), is voor hun ijver, beleid, kennis en vastberadenheid, ter gelegenheid van de brand van het clipperschip "Theone" lossende aan de petroleum-magazijnen op Fijenoord, betoond door de heeren de Monchy en Van Rossum, aan elke een zilveren inktkoker vereert.
Artikel uit het Leidsch Dagblad van 2-1-1872: in de nacht van 16 op 17 december j.l. zijn uit het Zeemanshuis te Rotterdam ontvreemd: twee zilveren cilinder-horloges, pakjes guldens en rijksdaalders, 24 Engelsche ponden, 1 tien francstukje, 3 shillings, 2 bankbiljetten van 100 gulden, 1 dito van 25 gulden, 1 dito van 100 franken, 25 Pruisische thalers (papier) en een vijfde kooplot in de thans trekkende 277ste Staatsloterij no 17011 of 17083 van het kantoor van de weduwe De Jong te Rotterdam. De vermoedelijke daders zijn J.J.O. Gronert en J. van Vliet, gesignaleerd in het politieblad van dat jaar. Het vinden van gemeld lot zou misschien tot hunne opsporing en van het ontvreemde kunnen leiden. De officier van Justitie verzoekt opsporing en bericht.
Kennelijk begint Dirk Cornelis Rietbergen in 1873 samen met ene Sweys een eigen zaak genaamd Sweys & Rietbergen want dan is zijn beroep Expert.
In de Leidsch Dagblad van 5-1-1878 verschijnt het volgende artikel: Voor het jaar 1878 zijn benoemd tot lid en voorzitter der commissie van examen ter verkrijging van een diploma als stuurman aan boord van Koopvaardijschepen: J.H.P.E. Kniphorst, gepensioneerd kapitein-luitenant ter zee te 's-Gravenhage; tot leden A. Jonkees officier-machinist 2de klasse te Willemsoord; J.P.J. Lucardie, directeur der zeevaartkundige school te Rotterdam; D.C. Rietbergen, oud-gezagvoerder op de grote vaart te Rotterdam; O. van Slooten, inspecteur van het Loodswezen in het 1ste district te Groningen etc. In 1890 wordt Dirk Cornelis Rietbergen benoemd als lid voor dezelfde commissie. Tot aan zijn overlijden heeft hij in deze commissie gezeten.
In de Leeuwarden Courant van 11-12-1882 wordt het volgende gemeld: bij de beschikking van de Ministers van Waterstaat, Handel en Nijverheid en van Marina 17/25 november 1882 no 51/62 is eene commissie van toezigt benoemd op de bewerking van tweeden, verbeterden en vermeerderden druk van het algemeen seinboek, ten dienst van alle natiën, bestaamde uit de heeren: J.C. Commijs luit. t.z. 1ste klas te Rotterdam; H.C. Hacke oud-gezagvoerder te Amsterdam en D.C. Rietbergen oud-gezagvoerder te Rotterdam.
Maria Klazina Bijl en Dirk Cornelis Rietbergen krijgen de volgende kinderen:
Dirk Cornelis Rietbergen overlijdt op 25-5-1894 om half 11 des s'morgens te 's-Gravenhage op 70 jarige leeftijd. Zijn beroep was toen expert. Zijn overlijden wordt aangegeven door de 67 jarige Johan Meijer en door de 50 jarige Engelbertus Heibron.
De 4e nazaat van Roelof Bijl en Hendrina Adriana van Duijvenbode (stamnummer 8.8.). wordt behandeld
Wilhelmina Hendrina Bijl wordt geboren op 31-7-1829 des s'morgens ten vier ure te Scheveningen. Haar geboorte wordt aangegeven door de 68 jarige winkelier Georg Fredrik Bausch en door de 43 jarige Rijkscommies Jan van de Lubbe. Beiden wonen te Scheveningen.
Alle kinderen van 8.8. Roelof Bijl en Hendrina Adriana van Duijvenbode zijn hiermede geheel behandeld.